Bölüm 2: KÖPEKLER VE YAPAY SEÇİLİM

12 Ağu

Bölüm 2: KÖPEKLER VE YAPAY SEÇİLİM

İnsanların kurtlara uyguladığı bu yöntem, aslında bir çeşit hızlandırılmış evrimdi. Doğada, değişen çevre şartlarına uyum sağlayabilen canlılar hayatta kalarak üreme şansı bulurlar. Buna “evrim” ya da “doğal seçilim” denir ve bu yolla yeni bir ırkın ya da türün oluşması milyonlarca yıl alabilir. İşte insanların kurtlara veya diğer evcil hayvanlara, kendi amaçlarına uygun fiziksel görünüş ve karakterde canlılar oluşturmak için uyguladıkları bu yönteme de “yapay seçilim” adı verilir. Bu yöntem sayesinde
7-8 nesil sonra bile farklı bir ırk oluşturulabilir. Bugün 200’den fazla farklı köpek ırkı, kurtlardan yapay seçilim yoluyla evrimleştirilerek oluşturuldu ve hala bilinçli seçimlerle yeni ırklar oluşturulmaya devam ediyor.

İnsanlar köpeklerin beyinlerini ve fiziksel özelliklerini yapay seçilim yoluyla kendi ihtiyaçlarını karşılamak için değiştirdiler. Evlerini ve kendilerini korumak için güçlü ve saldırgan köpekler ürettiler. Sportif avcılıkta avlarını tespit etmesi, yaralanıp yere düşen kuşun veya toprak altındaki tavşanın yerini bulabilmesi için iyi koku alabilen, düşük kulaklı köpekler yarattılar. Ayrıca korunma amacı güderek, korkutucu görünüşü olan köpekler üretmek istediler fakat elde ettikleri ırkın bazı özelliklerini beğenmediler. Bu sebeple kulaklarını kesip dikleştirerek daha da korkunç görünmelerini sağladılar. Daha sonrasında, sevimliliğin para kazandırdığını anladılar ve küçük, basık burunlu kocaman gözlü komik ırklar yarattılar. Aksesuar gibi taşınabilen, su bardağı büyüklüğünde minik köpek ırklarını büyük paralar karşılığında satmaya başladılar. Kısacası, kurtların beyinlerini ve görünümlerini tamamen değiştirdiler fakat vücut fonksiyonlarını, fizyolojilerini, egzersiz ihtiyaçlarını ve beslenme şekillerini değiştirmeye gerek duymadılar ve onların aslında birer kurt olduklarını unuttular.

Modern köpeklerin birçok davranışı (hızlı giden bir insanı ya da motosikleti kovalamak-avlanma içgüdüsü) kurtlarla aynı olduğu gibi vücutları da aynı kurtlar gibi çalışmaktadır. Ayrıca köpek yavrularının büyümeleri için ihtiyaç duydukları besinler, kurt yavrularınınkiler ile aynıdır.

İnsanlık, yapay seçilim yoluyla kurtların davranışlarını ve fiziksel görünüşlerini değiştirirken, onlara eşlerini seçme hakkı vermediği gibi, beslenme fizyolojilerini de değiştirmek gibi bir gereksinim duymadı. Zaman içinde onları kendisiyle özleştirerek sadece karakter bakımından insani vasıflar yüklemekle kalmayıp insanlar için son derece faydalı olan birçok ürününün onlar için birer zehir olabileceğini dikkate almadı ve kocaman bir ticari mama endüstrisi yaratıp yaşam boyu destekleyici ürünlere bağımlı hale getirdi.

 

Veteriner Hekim Barış Kasımoğlu

Paylaş
ENDO WP ADMIN