Köpek ve kedilerin besin maddeleri gereksinimleri; su, karbonhidratlar, yağlar, proteinler, enerji, vitaminler ve mineraller olarak sınıflandırılabilir.
Su: Normal koşullarda köpekler, tükettikleri kuru maddenin 2.5-3 katı suya ihtiyaç duyarlar. Diyare (İshal) durumlarında su ihtiyacının karşılanmasına önem verilmelidir. Bazı hastalıklarda (Diabetes mellitus ve insipidus gibi metabolizma hastalıklarında) su içme sıklığı hastalığın teşhisine yardımcı olur. Köpeklerin yoğun egzersizden sonra aşırı miktarda soğuk su içmeleri önlenmelidir.
Karbonhidratlar: Ucuz bir enerji kaynağı olmalarından dolayı, kedi ve köpek diyetlerinin önemli bir kısmını oluştururlar. Kedi ve köpekler metabolizmaları gereği enerji ihtiyaçlarını protein ve yağlardan da karşılayabilirler fakat karbonhidratın, metabolizmaları için önemi ayrıdır. Özellikle gebeliğin son 1/3’lük döneminde çok yavruya gebe köpeklerde, günlük diyette karbonhidrat azlığı hipoglisemi ve ketozis gibi metabolik hastalıklar yol açmakta ve yavruların yaşama gücünü azaltmaktadır.
Yağlar: Enerji kaynağıdırlar. Esansiyel yağ asitlerini içerirler (eksikliğinde deri ve tüy bozuklukları, böbrek fonksiyon bozuklukları, döllenmeyle ilgili bozukluklar), yemin lezzetini artırırlar. Kedi ve köpeklerin metabolik enerji ihtiyaçlarını karşılarlar.
Proteinler: Köpek ve kedilerin protein gereksinmesini etkileyen birçok faktör (hayvanın yaşı, ırkı, gebelik, laktasyon, proteinin kalitesi ve diyetin enerji düzeyi) vardır. Kediler, diyetlerinde köpeklere göre daha fazla proteine ihtiyaç duyarlar. Çünkü anatomik olarak kediler köpeklere göre daha karnivordur (Etçil).
Enerji; Vücut ısısının korunması, kas hareketleri, yıpranan dokuların yenilenmesi, büyüme, süt ve tüy gibi hayvansal dokuların sentezi için gereklidir. Köpek ve kedilerin beslenmesinde karbonhidratların yanı sıra yağ ve proteinler de enerji amacıyla yüksek oranda kullanılırlar. Köpeklerin aksine kedilerde ırklar arasında vücut ağırlığı bakımından önemli farklılıklar bulunmaz. Bu durum da enerji gereksinmelerinin hesaplanmasını kolaylaştırır. Erişkin köpeklerde ırklara göre vücut ağırlığı 1,5 kg’ dan 115 kg’ a kadar değişmektedir. Bu yüzden köpeklerin enerji gereksinmeleri arasında büyük farklılıklar vardır.