BARF’la beslenen köpekler çok daha dayanıklı ve enerjik olurlar. Bunun temel sebebi başta enerji olmak üzere tüm besin ihtiyaçlarını avladıkları hayvanların etlerinden elde edebilecek şekilde evrimleşmiş olmalarıdır. Daha önce de bahsettiğimiz gibi tahıl ile beslenen köpeklerin kan ve şeker seviyelerinde oluşan dengesizlikler metabolizmalarını olumsuz etkiler.
Arka planında ciddi bir medikal problem olmamasına rağmen, kabızlık, ishal, kusma ve besinlerden yeteri kadar faydalanamama gibi sindirim problemleri, genellikle köpeklerin biyolojileriyle uyumsuz ve dengesiz gıdalarla beslenmelerinin sonucunda ortaya çıkar. BARF’la beslenmeye başlayan köpeklerde tüm bu problemler kısa süre içerisinde çözüldüğü gibi dışkı miktarı ve kokusu azalır.
Çiğ beslenme, köpeklerin kas kitlelerini koruyarak sağlıklı bir şekilde zayıflamalarını ve ideal kilolarını muhafaza etmelerini sağlar. Bu konuda sağlıklı çalışan bir şeker metabolizmasının çok büyük önemi vardır. Özellikle BARF ile beslenen köpeklerde şeker hastalığına çok az rastlandığına dair bilimsel makaleler mevcuttur.
Stres, anksiyete, agresyon ve birçok mental bozukluk BARF ile beslenen köpeklerde hemen hemen hiç görülmez. BARF, hayvan davranışlarını inceleyen akademisyenlerce de tamamlayıcı tedavi olarak önerilmektedir.
BARF, köpeklerin biyolojisine ve fizyolojisine en uygun beslenme şekli olduğundan dolayı gıdaya bağlı alerjik problemler çiğ gıdayla beslenen köpeklerde çok az görülür veya hiç görülmez. Köpeğinizin sağlıklı ve parlak bir tüy yapısına kavuşmasına yardımcı olur. Deride kızarıklık, kaşıntı, dökülme püstül gibi problemler BARF’la beslenmeye başlayan köpeklerde eğer arka planında ciddi bir medikal problem yoksa kendiliğinden iyileşir.
BARF, köpeğinizin diş sağlığını da korur. Köpeklerde diş taşlarının, dişeti enfeksiyonlarının, kötü ve rahatsız edici ağız kokusunun temel nedenlerinden birisi, tahıllarda bulunan nişastadır. BARF tamamen doğal bir beslenme biçimi olduğunda ve tahıl içermediğinden dolayı bu problemlere çiğ gıda ile beslenen köpeklerde rastlanmaz. Unutulmamalı ki bir kurdun diş sağlığını kaybetmesi onun hayatına mal olacaktır.
Veteriner Hekim Barış Kasımoğlu